Inhoud
In het ouderschap krijg je hier sowieso mee te maken: een baby die niet wil slapen. Je moet eraan wennen dat jouw slaap ook achteruitgaat. Toch kan het verschillende redenen hebben dat jouw baby niet goed in slaap komt. Hieronder helpen wij jou een handje.
De oorzaken
Slaapritme
Een baby heeft nog geen besef wat dag en nacht is. De baby zal dus ook nog geen vast slaapritme hebben. Dat betekent dat hij of zij zowel in de nacht als overdag aan het slapen is. Het duurt even voordat het slaapritme zich zal ontwikkelen: meestal ontstaat er een kantelpunt wanneer de baby vier maanden oud is. Meestal heeft een baby dan een vast aantal uur aan slaap overdag nodig. Gemiddeld slaapt een baby dan nog drie tot vijf uur overdag per dag.
Huilen om te verwerken
Een baby kan veel huilen als de avond valt. Dit komt waarschijnlijk omdat jouw baby verschillende prikkels van de dag moet verwerken. Eigenlijk is jouw baby overladen met emoties, en dit laat hij of zij zien door te huilen. Je kunt hier niets aan doen.
Buikpijn
Veel baby’s hebben last van krampjes, doordat er lucht in het buikje zit. Dit laten zij merken door veel te gaan huilen en met name met een scherpe ondertoon. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je een tepelhoedje gebruikt dat niet goed aansluit op de borst. Dit kun je verhelpen door de baby zacht te masseren op het buikje.
De oplossingen
Frisse lucht
Jouw baby snakt naar frisse lucht tijdens de nachtrust. Wanneer dit niet het geval is, kunnen de luchtwegen van jouw kindje droog worden wat zorgt voor irritatie. Een oplossing hiervoor is een speciale luchtbevochtiger voor baby’s. Hierdoor krijgt jouw baby niet alleen frisse lucht binnen, maar ook kalmeert jouw baby door het geluid dat van de luchtbevochtiger afkomt. Dit wordt ook wel witte ruis genoemd.
Niet in bed laten huilen
Veel ouders laten de baby in bed huilen en besteden hier verder geen aandacht meer aan, met de gedachte dat het vanzelf wel over zou gaan. Vandaag de dag wordt dit streng afgeraden. Schuif dus dat bedhekje omhoog en haal jouw baby uit bed wanneer hij of zij aan het huilen is. Het blijkt namelijk dat het zelfs slecht is voor de baby als je hem of haar laat huilen in bed. Als jij jouw baby oppakt en in je armen sluit, werkt dit voor een kalmerend effect. De baby ruikt jouw geur en voelt jouw warme aanwezigheid.
Zing een liedje
Het maakt niet uit of je vals zingt: een baby wordt rustig wanneer jij voor hem of haar zingt. Zing dus een liedje voor jouw baby en zeg maar hallo tegen een goede nachtrust. Wil je liever niet geconfronteerd worden met jouw slechte zangkunsten? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een kinderliedje op YouTube te zoeken en af te spelen in de buurt van jouw baby. Dit zal ook zorgen voor een kalmerend effect.