Inhoud
Ben je van plan om een eigen huis te bouwen? Dan komt er veel op je pad. Je moet rekening houden met allerlei zaken: je moet vakmannen zien te regelen, moet vergunningen aanvragen en daarnaast moet je rekening houden met een aantal dieren. Er staan namelijk heel wat dieren op de zogenoemde Rode Lijst die beschermd worden, en waar jij rekening mee moet houden tijdens het bouwproces. Hieronder lees je meer.
Beschermde diersoorten
De Rode Lijst is een lijst waar dieren- en plantensoorten op staan die worden wettelijk worden beschermd. In deze lijst zie je terug of diersoorten volledig zijn uitgestorven, worden bedreigd of kwetsbaar zijn. In de lijst worden dan ook maatregelen genoemd hoe je deze dieren kunt beschermen om uitsterving te kunnen voorkomen. Onder andere de huismus, gierzwaluw en vleermuis staan op deze lijst.
Wet natuurbescherming
De Wet natuurbescherming zorgt ervoor dat de bedreigde diersoorten en planten zo lang mogelijk blijven bestaan. Dit verschilt echter wel per gemeente. Bij de gemeente moet je dan ook aankloppen wanneer je wil gaan bouwen: je moet namelijk een vergunning of ontheffing aanvragen, om te checken of jouw bouwwerkzaamheden niet schadelijk zijn voor het milieu. Dit kan dus ook voor enige vertraging zorgen in jouw bouwproces. Houd er dan altijd rekening mee dat je een eventuele vergunning moet aanvragen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Het leefgebied van de dieren wordt weggenomen
Je zult je nu vast afvragen waarom je rekening moet houden met deze dieren. Ze kunnen toch gewoon naar een andere plek vliegen om zich daar voort te kunnen planten? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wanneer ieder grasveld en open veld wordt omgetoverd tot een nieuwbouwwijk, worden langzamerhand alle leefgebieden van deze vogels weggenomen. En denk ook aan het leefgebied van de vleermuis, die vaak leeft in de spouw. Wanneer alle spouwmuren volledig worden geïsoleerd, kunnen de vleermuizen hier niet meer leven. En dat zal als gevolg hebben dat de dieren moeite zullen krijgen om te overleven.
Denk eens na over natuurinclusief bouwen
Gelukkig is hiervoor een goede oplossing bedacht. Om de vogels te beschermen én terwijl er wordt gebouwd, kun je nadenken over natuurinclusief bouwen. Natuurinclusief bouwen zorgt ervoor dat de biodiversiteit blijft bestaan: er wordt nagedacht over de bescherming van dieren en planten. Zo valt er onder natuurinclusief bouwen het plaatsen van broedplaatsen in de gevels of tillen in de wijk. Hierdoor kunnen de vogels gewoon ongestoord doorleven, want op deze manier is er een plek beschikbaar gesteld waar zij kunnen leven. Meer over deze oplossingen vind je op Unitura.nl.